Siirry pääsisältöön

Valaistuksen lyhyt oppimäärä


Syksyn edetessä tulee kiinnittäneeksi enemmän huomiota kodin valaistukseen. Keräsin tähän muutamia perusasioita muistin virkistämiseksi, sillä ei ole ihan yhdentekevää, mitä polttimon paketin kyljessä lukee. Kannattaa katsoa muutamia juttuja ja tarvittaessa kysyä apua myyjältä...



 
 
 

Valovirta = lumen (lm)

Lumen on yhteinen nimittäjä kaikille lampputekniikoille. Se kuvaa valon määrää. Lumenit vaihtelevat yleisimmin sadan ja tuhannen välillä. Tuttu 60 watin hehkulamppu tuottaa 710 lumenia. Kun haet vastaavaa valon määrää toisen tekniikan lampusta, tutki lumeneita ja valitse samansuuruinen luku. Valaisimen wattimäärän ylittymisestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä kaikissa muissa lampputekniikoissa on vähemmän watteja kuin hehkulampussa silloin, kun lumenit vastaavat toisiaan.
 
 
 

Värilämpötila = kelvin (K)

Kelvinit kuvaavat valon väriä. Mitä matalampi luku, sitä lämpimämpi eli keltaisempi valo ja mitä korkeampi luku, sitä kylmempi eli sinisempi valo. Kelvinit vaihtelevat kotikäyttöön tarkoitetuissa lampuissa tavallisimmin 2500 ja 4000 välillä. Kirkasvalolampuissa värilämpötila on jopa 6000 kelviniä, päivänvalo on 9000 kelviniä. Värilämpötila on jonkin verran makuasia. Pidätkö lämpimästä tunnelmavalaistuksesta vai raikkaasta kylmemmästä valosta ja mikä sopii talosi tyyliin? Lämpimänä pidetään 2500–3000 kelvinin valoa. Se sopii oleskeluun ja rentoutumiseen. Moderni ja raikas valo on noin 4000 kelviniä. Se sopii työskentelytiloihin ja nostaa vireyttä.
 
 
 

Värintoistokyky = (Ra)

Värintoistokyky kertoo, miten hyvin lampun valo pystyy toistamaan värit luonnollisena. Huonosti värejä toistavan lampun valossa sisustus uhkaa mennä hukkaan. Parasta värintoistokykyä kuvaa Ra-indeksi 100. Erinomaisena pidetään 90–100:aa ja 80 on vielä hyvä ja samalla suositeltava vähimmäismäärä sisustusvalaistukselle. Meikkaajat huomio: valitkaa hyvän värintoistokyvyn lamppu.
 
 
 

Valovoima = kandela (cd)

Valovoimaa käytetään kohdelampuissa lumeneiden sijaan kuvaamaan sen valon määrää, jota lamppu lähettää tiettyyn suuntaan. Yksikkö on kuvaavampi siksi, että kohdelamppujen avautumiskulmat vaihtelevat, jolloin valon määrä jakaantuu joko pienemmälle tai suuremmalle alueelle. Mitä enemmän kandeloita, sitä tehokkaammin lamppu valaisee avautumiskulmansa mukaisen alueen.
 
(Lähde. www.Suomela.fi)
 
Valaistuksella pystyt vaikuttamaan oleellisesti huoneen tunnelmaan. Nykyajan LED-polttimot ovat energiaa säästäviä eivätkä myöskään kuumene niin kuin esim  halogeenit. Polttimoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti värilämpötilaan (Kelvin) ja värintoistokykyyn (Ra). Huoneessa olisi hyvä olla myös useampi valaisin, sillä epäsuora valaistus luo kauniimpaa tunnelmaa kuin pelkästään ns. yleisvalaistus. Jos on vielä mahdollista valitse himmennettävissä olevat valaisimet, jolloin voit säätää valaistuksen määrää tarpeen ja tunnelman mukaan.
 
Suomessa emme voi vaikuttaa vuodenaikojen vaihteluihin emmekä valon määrään, mutta valaistuksen avulla voimme tehdä pimeämmästä ajanjaksosta edes jollain tavalla siedettävän.
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain mater...

STAILIAMO:n kurssipaketti laajenee Aarrekartta-työpajalla

Olen jo pitkään työstänyt STAILIAMO:n palveluja ja tässä prosessissa olen jättänyt jonkin aikaa sitten sisustussuunnittelun pois. Palveluihin kuuluu edelleen sisustusneuvonta, asunto- ja tilastailaus sekä erilaiset kurssit .  Uusin tulokas kurssitarjontaani on Aarrekartta-työpajat, mutta mitä se on? Siitä kerron seuraavassa lisää. Elämme kiireistä arkea, jossa omille unelmille ja ajatuksille ei aina tunnu jäävän tilaa. Siksi on tärkeä pysähtyä ja antaa itselleen lupa unelmoida. Yksi tehokas tapa tuoda omat haaveet konkreettisiksi ja saada ne osaksi jokapäiväistä elämää on ns. aarrekarttamenetelmä, joka auttaa meitä manifestoimaan unelmamme. Aarrekartta-menetelmä on työkalu unelmiesi toteutumiseen Aarrekartta on visuaalinen ilmentymä omista unelmista. Se voi olla kollaasi kuvista, sanoista tai symboleista, jotka heijastavat asioita, joita haluat saavuttaa tai vetää puoleesi elämässä. Kartta toimii muistutuksena ja inspiraationa siitä, mikä on sinulle tärkeää ja se auttaa sinua pitäm...

Tekoäly apuna sisustusneuvonnassa ja yrittäjyydessä

Tekoäly tarjoaa sisustusneuvontaan ja sisustusalan yrittäjille tehokkaita työkaluja yritystoiminnan kehittämiseen. Tekoälyä hyödyntämällä voi parantaa esim. asiakaskokemusta, tehostaa työprosesseja ja kasvattaa yrityksen näkyvyyttä verkossa. Tässä postauksessa kerron, miten minä olen hyödyntänyt tekoälyä. Tekoäly sisustusideoiden ja inspiraatioiden lähteenä Tekoälypohjaiset työkalut, kuten kuvageneraattorit ja visuaaliset hakupalvelut auttavat löytämään trendikkäitä sisustusideoita nopeasti. Käytössäni ovat Chat GPT ja Canvan tekoälytyökalut, josta jälkimmäistä käytän pääasiassa sisustuskuvien luomiseen. Tekoälyn tuottamat kuvat toimivat samalla tavalla sisustusideoiden ja inspiraatioiden  lähteenä, kuin Pinterestistä haetut kuvat, vaikka ne eivät olekaan todellisia kuvia.  Kuvien luonnissa on tärkeätä miettiä, mitä sanoja käytät "prompteina". Toisinaan (ja usein) tuotokset ovat epäkelpoja, mutta aiheita/sanoja tarkentamalla ja toistoilla tekoäly jaksaa luoda lukemattomia ker...