Siirry pääsisältöön

Vähän asiaa valaistuksesta


Koska täällä Pohjolassa eletään nyt pimeimpiä aikoja, pieni kertaus valaistuksesta voisi olla paikallaan. Tunnelmanluojana kynttilät ovat ehdottomasti parhaimmat, mutta useimmiten kodissa tarvitaan lisävalaistusta arkisiin askareisiin. Tässä muutamia vinkki kodin valaistukseen.




 
(kuva Pixapayn sivuilta)
 
 
Kodin valaiseminen on paljon muutakin kuin vain valaisimen kiinnittäminen kattoon. Moni luottaa vain kattolampun tehoon, joka valaisee kerralla koko huoneen ja valoteho riittää (jos riittää!) moniin eri askareisiin. Lopputulos voi olla kolkko ja jopa kliininen. Valaistuksen tarve muuttuu myös iän myötä, sillä heikentynyt näkö korostaa hyvän valaistuksen tärkeyttä. 
 
 
 
 
 
 
 
Perussääntönä voidaan sanoa, että valitse huoneeseen useita eri valolähteitä. Korosta sisustuksellisia elementtejä, häivytä epämieluisia kohtia ja lisää valotehoa sinne, missä sitä tarvitaan esim. lukunurkkaukseen. Eri huoneissa on erilaisia valaistuksen tarpeita. Kylpyhuoneessa on hyvä olla esim. yleisvalo ja peilin läheisyydessä "meikkausvalo", eteisessä tarvitaan usein hyvää yleisvaloa, makuhuoneessa ja olohuoneessa ehkä useampaa yksittäistä valaisinta erilaisten tunnelmien luomiseksi.
 
 
 
 
 
(Kuva viime kesän asuntomessuilta Porista)
 
 
 
 
Yleissääntönä voidaan sanoa, että kotona kannattaa huolehtia siitä, että yleisvaloa on riittävästi, mutta valaistuksen tunnelmaa tulee saada muutettua tarpeen mukaan. Kannattaa suosia erilaisia valolähteitä (pöytä- ja jalkavalaisimia) ja suunnitella valaistus himmentimien kanssa säädettäväksi. Jos tilassa on useita eri valaisimia, kannattaa kiinnittää huomiota polttimon värisävyyn eli värilämpötilaan. Mitä korkeampi värilämpötila (Kelvin - K) on, sen sinisemmältä valo näyttää. Kelvinit kuvaavat valon väriä, mitä pienempi luku, sitä keltaisempi valo. Tavallisimmin kodin valaisimissa kelvinit vaihtelevat 2700 ja 4000 välillä. Perinteisen hehkulampun keltaisen valon lämpötila on 2700K, kun taas neutraalin valkoinen on 4000K. Muista valita tilaan mielellään värilämpötilaltaan samankaltaisia polttimoja, niin valaistus on harmoniassa keskenään.
 
 


 
 
Nykytekniikkaa mahdollistaa mielenkiintoisia valaistusratkaisuja. Halogeenivalaisimia ei enää käytetä ja uudet energiatehokkaat LED-valot ovat luoneet aivan uusia mahdollisuuksia toteuttaa kodin valaistusta. Helppo, edullinen ja nopea tapa parantaa kodin valaistusta on tarkistaa polttimoiden värilämpötila. Kun vaihdat polttimot värilämpötila-arvoltaan suurempaan (lähelle 4000K) huomaat eron välittömästi. Sen lisäksi tulee muistaa, että valaistusasioissa on kyse myös sekä tottumuksista että makuasioista.
 
 
 
 
Tosiasia on kuitenkin se, että oikein valaistu koti kutsuu viihtymään, joten siihen kannattaa panostaa ja tarvittaessa hakea apua ammattilaiselta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain mater...

STAILIAMO:n kurssipaketti laajenee Aarrekartta-työpajalla

Olen jo pitkään työstänyt STAILIAMO:n palveluja ja tässä prosessissa olen jättänyt jonkin aikaa sitten sisustussuunnittelun pois. Palveluihin kuuluu edelleen sisustusneuvonta, asunto- ja tilastailaus sekä erilaiset kurssit .  Uusin tulokas kurssitarjontaani on Aarrekartta-työpajat, mutta mitä se on? Siitä kerron seuraavassa lisää. Elämme kiireistä arkea, jossa omille unelmille ja ajatuksille ei aina tunnu jäävän tilaa. Siksi on tärkeä pysähtyä ja antaa itselleen lupa unelmoida. Yksi tehokas tapa tuoda omat haaveet konkreettisiksi ja saada ne osaksi jokapäiväistä elämää on ns. aarrekarttamenetelmä, joka auttaa meitä manifestoimaan unelmamme. Aarrekartta-menetelmä on työkalu unelmiesi toteutumiseen Aarrekartta on visuaalinen ilmentymä omista unelmista. Se voi olla kollaasi kuvista, sanoista tai symboleista, jotka heijastavat asioita, joita haluat saavuttaa tai vetää puoleesi elämässä. Kartta toimii muistutuksena ja inspiraationa siitä, mikä on sinulle tärkeää ja se auttaa sinua pitäm...

Tekoäly apuna sisustusneuvonnassa ja yrittäjyydessä

Tekoäly tarjoaa sisustusneuvontaan ja sisustusalan yrittäjille tehokkaita työkaluja yritystoiminnan kehittämiseen. Tekoälyä hyödyntämällä voi parantaa esim. asiakaskokemusta, tehostaa työprosesseja ja kasvattaa yrityksen näkyvyyttä verkossa. Tässä postauksessa kerron, miten minä olen hyödyntänyt tekoälyä. Tekoäly sisustusideoiden ja inspiraatioiden lähteenä Tekoälypohjaiset työkalut, kuten kuvageneraattorit ja visuaaliset hakupalvelut auttavat löytämään trendikkäitä sisustusideoita nopeasti. Käytössäni ovat Chat GPT ja Canvan tekoälytyökalut, josta jälkimmäistä käytän pääasiassa sisustuskuvien luomiseen. Tekoälyn tuottamat kuvat toimivat samalla tavalla sisustusideoiden ja inspiraatioiden  lähteenä, kuin Pinterestistä haetut kuvat, vaikka ne eivät olekaan todellisia kuvia.  Kuvien luonnissa on tärkeätä miettiä, mitä sanoja käytät "prompteina". Toisinaan (ja usein) tuotokset ovat epäkelpoja, mutta aiheita/sanoja tarkentamalla ja toistoilla tekoäly jaksaa luoda lukemattomia ker...