Siirry pääsisältöön

Vanhat hirsitalot

Sisustussuunnittelijana minua erityisen lähellä ovat vanhat hirsitalot, 50-, 60- ja-70- luvun rakennukset ja niihin liittyvät projektit. Vuosien varrella minulle on tullut vanhoja hirsitaloja suunnittelu-ja neuvontakohteiksi, joissa on täytynyt perehtyä perinne-ja korjausrakentamiseen perusteellisemmin. Onneksi apua saa myös läheltä.




Tammela - vanhojen talojen korjausrakentamiskeskus Raumalla

Vanhojen talojen kunnostamiseen on saatavilla jo melko paljon kirjallisuutta ja tarvittaessa olen käynyt Tammelassa, joka on vanhojen talojen korjausrakentamiskeskus täällä Raumalla. Siellä on eri huoneissa konkreettisesti esillä rakennusmateriaaleja ja työtapoja. Tammelassa järjestetään rakennusperintöön liittyviä tilaisuuksia sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Tammelassa toimii verstas, vanhojen rakennusosien varaosapankki ja kesäisin siellä keitetään punamultaa.





Vanhojen talojen kunnostaminen tukee ekologisuutta

Vanhojen talojen kunnostaminen tukee ekologisuutta ja kestävän kehityksen periaatetta erinomaisesti. Kunnostamisessa ja remontoinnissa tulee kuitenkin tietää, miten korjausrakentaminen tehdään oikeaoppisesti niin, että rakennus säilyttää aikakaudelle tyypilliset piirteensä. Erityisen tarkkaa täytyy olla materiaalivalintojen kanssa, jotta vanhojen talojen hengittävyys säilyy. Näin taatan rakennuksen säilyminen myös seuraaville sukupolville.




Säilyttävän korjaamisen idea

On hyvä muistaa, että remontti-innostuksessa uudistava korjaustapa voi pahimmillaan vaikeuttaa tulevien vuosien korjattavuutta, Jos rakennuksessa on toistuvien uudistusten jälkeen paljon eri ikäisiä rakenteita ja materiaaleja, kokonaisuus voi olla korjaajalle vaikeasti ymmärrettävä. Säilyttävän korjaamisen ideana on hyödyntää rakennusta sellaisena kuin se on rakennettu ja tällöin asiaan täytyy myös perehtyä tarkemmin.



Hyödyllistä tietoa korjausrakentamisesta

Museovirasto on julkaissut vanhojen talojen remontoijille ja korjausrakentamisesta kiinnostuneille Korjaustaito.fi -verkkosivuston, johon on koottu hyödyllistä tietoa säilyttävästä korjausrakentamisesta. Siellä on myös vinkkejä suojellun rakennuksen korjaushankkeeseen. Tämän lisäksi sivustolla on esimerkkejä onnistuneista korjaushankkeista ja alan oleellista sanastoa. Korjausrakentajan avuksi siellä on myös korjauskortit, joista löytyy ohjeita rakennuksen säilyttävään korjaamiseen.




Sisustussuunnittelija auttaa

Eri aikakausien talojen korjaaminen vaatii perehtyneisyyttä asiaan. Sisustussuunnittelija voi auttaa asiakasta materiaalien valinnoissa, oikean tyylin tai värimaailman löytämisessä. Aikaudelle tyypilliset rakennusvirheet tulee tietenkin korjata ja ylläpitävillä toimenpiteillä hillitä ns. korjausvelkaa. On hyvä muistuttaa, että vaikka uudistetaan, tulisi se tehdä ajalle tyypillisesti... ja jos mahdollista, vanhaa kunnioittaen. 



Tämän blogipostauksen valokuvat: Elli Halonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain mater...

STAILIAMO:n kurssipaketti laajenee Aarrekartta-työpajalla

Olen jo pitkään työstänyt STAILIAMO:n palveluja ja tässä prosessissa olen jättänyt jonkin aikaa sitten sisustussuunnittelun pois. Palveluihin kuuluu edelleen sisustusneuvonta, asunto- ja tilastailaus sekä erilaiset kurssit .  Uusin tulokas kurssitarjontaani on Aarrekartta-työpajat, mutta mitä se on? Siitä kerron seuraavassa lisää. Elämme kiireistä arkea, jossa omille unelmille ja ajatuksille ei aina tunnu jäävän tilaa. Siksi on tärkeä pysähtyä ja antaa itselleen lupa unelmoida. Yksi tehokas tapa tuoda omat haaveet konkreettisiksi ja saada ne osaksi jokapäiväistä elämää on ns. aarrekarttamenetelmä, joka auttaa meitä manifestoimaan unelmamme. Aarrekartta-menetelmä on työkalu unelmiesi toteutumiseen Aarrekartta on visuaalinen ilmentymä omista unelmista. Se voi olla kollaasi kuvista, sanoista tai symboleista, jotka heijastavat asioita, joita haluat saavuttaa tai vetää puoleesi elämässä. Kartta toimii muistutuksena ja inspiraationa siitä, mikä on sinulle tärkeää ja se auttaa sinua pitäm...

Tekoäly apuna sisustusneuvonnassa ja yrittäjyydessä

Tekoäly tarjoaa sisustusneuvontaan ja sisustusalan yrittäjille tehokkaita työkaluja yritystoiminnan kehittämiseen. Tekoälyä hyödyntämällä voi parantaa esim. asiakaskokemusta, tehostaa työprosesseja ja kasvattaa yrityksen näkyvyyttä verkossa. Tässä postauksessa kerron, miten minä olen hyödyntänyt tekoälyä. Tekoäly sisustusideoiden ja inspiraatioiden lähteenä Tekoälypohjaiset työkalut, kuten kuvageneraattorit ja visuaaliset hakupalvelut auttavat löytämään trendikkäitä sisustusideoita nopeasti. Käytössäni ovat Chat GPT ja Canvan tekoälytyökalut, josta jälkimmäistä käytän pääasiassa sisustuskuvien luomiseen. Tekoälyn tuottamat kuvat toimivat samalla tavalla sisustusideoiden ja inspiraatioiden  lähteenä, kuin Pinterestistä haetut kuvat, vaikka ne eivät olekaan todellisia kuvia.  Kuvien luonnissa on tärkeätä miettiä, mitä sanoja käytät "prompteina". Toisinaan (ja usein) tuotokset ovat epäkelpoja, mutta aiheita/sanoja tarkentamalla ja toistoilla tekoäly jaksaa luoda lukemattomia ker...