Siirry pääsisältöön

Valaistuksen lyhyt oppimäärä


Syksyn edetessä tulee kiinnittäneeksi enemmän huomiota kodin valaistukseen. Keräsin tähän muutamia perusasioita muistin virkistämiseksi, sillä ei ole ihan yhdentekevää, mitä polttimon paketin kyljessä lukee. Kannattaa katsoa muutamia juttuja ja tarvittaessa kysyä apua myyjältä...



 
 
 

Valovirta = lumen (lm)

Lumen on yhteinen nimittäjä kaikille lampputekniikoille. Se kuvaa valon määrää. Lumenit vaihtelevat yleisimmin sadan ja tuhannen välillä. Tuttu 60 watin hehkulamppu tuottaa 710 lumenia. Kun haet vastaavaa valon määrää toisen tekniikan lampusta, tutki lumeneita ja valitse samansuuruinen luku. Valaisimen wattimäärän ylittymisestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä kaikissa muissa lampputekniikoissa on vähemmän watteja kuin hehkulampussa silloin, kun lumenit vastaavat toisiaan.
 
 
 

Värilämpötila = kelvin (K)

Kelvinit kuvaavat valon väriä. Mitä matalampi luku, sitä lämpimämpi eli keltaisempi valo ja mitä korkeampi luku, sitä kylmempi eli sinisempi valo. Kelvinit vaihtelevat kotikäyttöön tarkoitetuissa lampuissa tavallisimmin 2500 ja 4000 välillä. Kirkasvalolampuissa värilämpötila on jopa 6000 kelviniä, päivänvalo on 9000 kelviniä. Värilämpötila on jonkin verran makuasia. Pidätkö lämpimästä tunnelmavalaistuksesta vai raikkaasta kylmemmästä valosta ja mikä sopii talosi tyyliin? Lämpimänä pidetään 2500–3000 kelvinin valoa. Se sopii oleskeluun ja rentoutumiseen. Moderni ja raikas valo on noin 4000 kelviniä. Se sopii työskentelytiloihin ja nostaa vireyttä.
 
 
 

Värintoistokyky = (Ra)

Värintoistokyky kertoo, miten hyvin lampun valo pystyy toistamaan värit luonnollisena. Huonosti värejä toistavan lampun valossa sisustus uhkaa mennä hukkaan. Parasta värintoistokykyä kuvaa Ra-indeksi 100. Erinomaisena pidetään 90–100:aa ja 80 on vielä hyvä ja samalla suositeltava vähimmäismäärä sisustusvalaistukselle. Meikkaajat huomio: valitkaa hyvän värintoistokyvyn lamppu.
 
 
 

Valovoima = kandela (cd)

Valovoimaa käytetään kohdelampuissa lumeneiden sijaan kuvaamaan sen valon määrää, jota lamppu lähettää tiettyyn suuntaan. Yksikkö on kuvaavampi siksi, että kohdelamppujen avautumiskulmat vaihtelevat, jolloin valon määrä jakaantuu joko pienemmälle tai suuremmalle alueelle. Mitä enemmän kandeloita, sitä tehokkaammin lamppu valaisee avautumiskulmansa mukaisen alueen.
 
(Lähde. www.Suomela.fi)
 
Valaistuksella pystyt vaikuttamaan oleellisesti huoneen tunnelmaan. Nykyajan LED-polttimot ovat energiaa säästäviä eivätkä myöskään kuumene niin kuin esim  halogeenit. Polttimoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti värilämpötilaan (Kelvin) ja värintoistokykyyn (Ra). Huoneessa olisi hyvä olla myös useampi valaisin, sillä epäsuora valaistus luo kauniimpaa tunnelmaa kuin pelkästään ns. yleisvalaistus. Jos on vielä mahdollista valitse himmennettävissä olevat valaisimet, jolloin voit säätää valaistuksen määrää tarpeen ja tunnelman mukaan.
 
Suomessa emme voi vaikuttaa vuodenaikojen vaihteluihin emmekä valon määrään, mutta valaistuksen avulla voimme tehdä pimeämmästä ajanjaksosta edes jollain tavalla siedettävän.
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain materiaalit meidän puutarhast

Vuokra-asunnon stailaus, osa 1/ KEITTIÖ

Pääsin maaliskuussa stailaamaan erään kolmion, joka on menossa vuokralle. Halusin tehdä tyhjistä huoneista hieman kutsuvamman, joten stailasin keittiön, yhden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen.  Koska kuvia tulisi yhteen postaukseen liian paljon, jaoin ne huoneittain kukin omiksi postauksiksi. Tässä olisi teille keittiö ja sen muutos...   Stailattavana oli peruskolmio (3 huonetta, keittiö ja parveke). Talo on rakennettu 60-luvulla ja viimeisinä vuosina siinä on tehty isoimmat remontit (ikkunat, katto, julkisivu ja viimeksi putkiremontti). Asunto on ollut usean vuoden vuokrattuna, mutta nyt haluttiin vähän päivittää pintoja ja kalustaa huoneita. Keittiössä remontti on tehty 2000-luvun alussa ja kaapistoille ei ole sen jälkeen tehty mitään. Nyt oli tarpeen tehdä pientä päivitystä pinnoissa, joten tapetti otettiin pois ja seinät maalattiin Tikkurilan Paperi-sävyllä. Ensimmäisessä kuvassa olen tuonut jo huonekalut ja verhon, mutta sisustuksen viimeistely on vielä tekemättä.

Vuokra-asunnon stailaus, osa 3 / WC

Viimeisenä stailausta käsittelevässä postaussarjassani on vuokra-asunnon WC-tilat, jossa haasteena oli ehdottomasti sen pieni koko. Taloyhtiössä oli viime vuonna saatu päätökseen putkiremontti, jonka yhteydessä uusittiin vain WC- kalusteet. Edellisestä remontista, vuonna 2005 toteutetulle, pintaremontille ei tehty mitään, koska kaakelit olivat vielä suhteellisen ajattomat ja hyvässä kunnossa.       Heti ovesta sisään tullessa on käsienpesuallas ja peilikaappi. Sen taakse mahtuu kapea pesukone, mutta stailauksessa laitoin sen paikalle pyykkikorin ja valmiisiin koukkuihin pyyheliinat.  Lisää tunnelmaa toin muutamilla tekokasveilla.             Tässä sama kalusteryhmä, mutta toisesta kuvakulmasta kuvattuna. Koska kylpyhuoneessa on käytetty vihreitä koristelaattoja, päätin käyttää vihreätä myös tekstiileissä. Ja kuten huomata saattaa pienen neliömäärän vuoksi tämän tilan kuvaaminen oli erityisen haastavaa Jälkeen päin huomasin myös, että peiliä olisi v