Meille sohvan hankinta tuli ajankohtaiseksi tänä kesänä, kun menin töihin Sisustustalo Kodinonneen. Siellä työskennellessäni tuli sohviin ja niiden ominaisuuksiin perehdyttyä hieman tarkemmin, joten tässä pieni kertaus teille lukijoillekin sohvan ostoon.
Sohvan hankkiminen on yksi kotien isoimmista huonekaluhankinnoista. Se on usein myös kodissa se näkyvin huonekalu, joten sohvan ostoon soisi paneutuvan hyvin ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä. Sohvalla vietetään paljon aikaa ja se hankintaan (yleensä) pitkäksi aikaa. Sohvaa osatessa tulisi miettiä, mitä tarkoitusta varten se hankitaan; tuleeko se puhtaasti istumista varten vai onko se tarkoitettu löhöilyyn tai esim. vierasmajoitusta varten.
Sohvan mittasuhteet "vääristyvät" huonekaluliikkeessä. Iso sohva näyttää pieneltä ja tyypillisin virhe onkin , että sohva on huonetilaan liian suuri. Siksi ostajan tulee mitoittaa huonetila etukäteen ja sommitella esim. ruutupaperille mihin sohva sijoittuu, kuinka iso tai minkä mallinen sohva ylipäätään huoneeseen mahtuu. Kulmasohva ja divaaniosa vievät yllättävän paljon tilaa ja vaativat mielestäni riittävästi vapaata tilaa ympärilleen, ettei huone täyty pelkästään sohvalla. Siksi mittanauha kannattaa ottaa mukaan sohvakaupoille ja pitää mielessä sohvan maksimimitat.
Jos mahdollista, kannattaa panostaa laatuun. Hyvän sohvan tunnistaa sen painosta. Laadukkaat ja aidot asiat painavat. Laadukkaassa sohvassa runko on massiivipuuta ja vaneria. Suosittelen katsomaan sohvaa myös alapuolelta. Usein se on myös verhoiltu. Jousituksen tulisi olla jäykkä ja tukeva ja sen tulisi kulkea vaakatasossa. Istuintyynyjen valinnassa on monenlaisia mahdollisuuksia. Sohvan selkä-ja istuintyynyjä on yleensä kahdenlaisia: höyhen-untuva tai vanu ja sen lisäksi on näiden variaatioita. Tyynyjen valinnassa tulee miettiä omaa mieltymystä ja tässäkin kohtaa sohvan käyttäjiä. Untuvatyynyt pitävät muotonsa vuosien saatossa, mutta niitä tulee jaksaa myös pöyhiä ja muotoilla aika ajoin. Pidätkö irrallisista heittotyynyistä vai haluatko että tyynyt ovat kiinteät, jolloin esim. tyynyjen kääntämien ei onnistu.
Hyvässä, käyttöä kestävässä sohvassa, verhoilu on irrotettavissa ja näin ollen myös pestävissä. Kankaan valinnassa kannattaa miettiä valintaa omiin tarpeisiin, kestävyyteen ja huollettavuuteen. Lapsi- tai lemmikkieläinperheissä kankaan ominaisuuksille on takuulla eri vaatimukset kuin esim. kahden aikuisen taloudessa tai esim. julkitiloissa. Kankaan valon ja hankauksenkestoon (Martindale-luku) kannattaa myös kiinnittää huomiota. Mitä suurempi luku, sen parempi hankauksenkesto. Tavalliseen kotikäyttöön riittää jo 20 000-25 000 martindailea.
Viimeisempänä, mutta ei suinkaan vähäisempänä sohvan ostossa kannattaa kiinnittää huomiota myös jalkoihin. Useat sohvanvalmistavat tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja ja esim. jakojen materiaalilla tai jalan korkeudella voi olla isokin vaikutus sohvan ulkonäköön. Sohvaan voi olla saatavissa myös lisäosia esim. niskatyyny, käsinojasuojat tai eripaksuiset käsinojat. Kaikilla näillä sohvaan saadaan lisää ilmettä ja myös käyttömukavuutta.
Tästä kaikesta voi päätellä, että sohvan ostaminen ei ole välttämättä ihan yksinkertainen juttu. Minulta uuden sohvan ostaminen tai oikeastaan päätöksen tekeminen vei sellaiset pari kuukautta. Sohvan mallin ja koon rajoitti meillä kotona käytössä oleva tila. Malli oli päätetty melko pian, mutta kankaan ja jalkojen valinta aiheutti pientä päänvaivaa. Viime viikolla sain tehtyä loputkin päätökset ja laitoin sohvan tilaukseen. Ja nyt vain odotellaan...
Kommentit
Lähetä kommentti