Siirry pääsisältöön

Sohvan oston lyhyt oppimäärä


Meille sohvan hankinta tuli ajankohtaiseksi tänä kesänä, kun menin töihin Sisustustalo Kodinonneen. Siellä työskennellessäni tuli sohviin ja niiden ominaisuuksiin perehdyttyä hieman tarkemmin, joten tässä pieni kertaus teille lukijoillekin sohvan ostoon.








Sohvan hankkiminen on yksi kotien isoimmista huonekaluhankinnoista. Se on usein myös kodissa se näkyvin huonekalu, joten sohvan ostoon soisi paneutuvan hyvin ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä. Sohvalla vietetään paljon aikaa ja se hankintaan (yleensä) pitkäksi aikaa. Sohvaa osatessa tulisi miettiä, mitä tarkoitusta varten se hankitaan; tuleeko se puhtaasti istumista varten vai onko se tarkoitettu löhöilyyn tai esim. vierasmajoitusta varten.








Sohvan mittasuhteet "vääristyvät" huonekaluliikkeessä. Iso sohva näyttää pieneltä ja tyypillisin virhe onkin , että sohva on huonetilaan liian suuri.  Siksi ostajan tulee mitoittaa huonetila etukäteen ja sommitella esim. ruutupaperille  mihin sohva sijoittuu, kuinka iso tai minkä mallinen sohva ylipäätään huoneeseen mahtuu. Kulmasohva ja divaaniosa vievät yllättävän paljon tilaa ja vaativat mielestäni riittävästi vapaata tilaa ympärilleen, ettei huone täyty pelkästään sohvalla. Siksi mittanauha kannattaa ottaa mukaan sohvakaupoille ja pitää mielessä sohvan maksimimitat.
 
 
 
 
 

 
 
Jos mahdollista, kannattaa panostaa laatuun. Hyvän sohvan tunnistaa sen painosta. Laadukkaat ja aidot asiat painavat. Laadukkaassa sohvassa runko on massiivipuuta ja vaneria. Suosittelen katsomaan sohvaa myös alapuolelta. Usein se on myös verhoiltu.  Jousituksen tulisi olla jäykkä ja tukeva ja sen tulisi kulkea vaakatasossa. Istuintyynyjen valinnassa on monenlaisia mahdollisuuksia. Sohvan selkä-ja istuintyynyjä on yleensä kahdenlaisia: höyhen-untuva tai vanu ja sen lisäksi on näiden variaatioita. Tyynyjen valinnassa tulee miettiä omaa mieltymystä ja tässäkin kohtaa sohvan käyttäjiä. Untuvatyynyt pitävät muotonsa vuosien saatossa, mutta niitä tulee jaksaa myös pöyhiä ja muotoilla aika ajoin. Pidätkö irrallisista heittotyynyistä vai haluatko että tyynyt ovat kiinteät, jolloin esim. tyynyjen kääntämien ei onnistu.









Hyvässä, käyttöä kestävässä sohvassa, verhoilu on irrotettavissa ja näin ollen myös pestävissä. Kankaan valinnassa kannattaa miettiä valintaa omiin tarpeisiin, kestävyyteen ja huollettavuuteen. Lapsi- tai lemmikkieläinperheissä kankaan ominaisuuksille on takuulla eri vaatimukset kuin esim. kahden aikuisen taloudessa tai esim. julkitiloissa. Kankaan valon ja hankauksenkestoon (Martindale-luku) kannattaa myös kiinnittää huomiota. Mitä suurempi luku, sen parempi hankauksenkesto. Tavalliseen kotikäyttöön riittää jo 20 000-25 000 martindailea.






 
Viimeisempänä, mutta ei suinkaan vähäisempänä sohvan ostossa kannattaa kiinnittää huomiota myös jalkoihin. Useat sohvanvalmistavat tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja ja esim. jakojen materiaalilla tai jalan korkeudella voi olla isokin vaikutus sohvan ulkonäköön. Sohvaan voi olla saatavissa myös lisäosia esim. niskatyyny, käsinojasuojat tai eripaksuiset käsinojat. Kaikilla näillä sohvaan saadaan lisää ilmettä ja myös käyttömukavuutta.



Tästä kaikesta voi päätellä, että sohvan ostaminen ei ole välttämättä ihan yksinkertainen juttu. Minulta uuden sohvan ostaminen tai oikeastaan päätöksen tekeminen vei sellaiset pari kuukautta. Sohvan mallin ja koon rajoitti meillä kotona käytössä oleva tila. Malli oli päätetty melko pian, mutta kankaan ja jalkojen valinta aiheutti pientä päänvaivaa. Viime viikolla sain tehtyä  loputkin päätökset ja laitoin sohvan tilaukseen. Ja nyt vain odotellaan...






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain materiaalit meidän puutarhast

Vuokra-asunnon stailaus, osa 1/ KEITTIÖ

Pääsin maaliskuussa stailaamaan erään kolmion, joka on menossa vuokralle. Halusin tehdä tyhjistä huoneista hieman kutsuvamman, joten stailasin keittiön, yhden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen.  Koska kuvia tulisi yhteen postaukseen liian paljon, jaoin ne huoneittain kukin omiksi postauksiksi. Tässä olisi teille keittiö ja sen muutos...   Stailattavana oli peruskolmio (3 huonetta, keittiö ja parveke). Talo on rakennettu 60-luvulla ja viimeisinä vuosina siinä on tehty isoimmat remontit (ikkunat, katto, julkisivu ja viimeksi putkiremontti). Asunto on ollut usean vuoden vuokrattuna, mutta nyt haluttiin vähän päivittää pintoja ja kalustaa huoneita. Keittiössä remontti on tehty 2000-luvun alussa ja kaapistoille ei ole sen jälkeen tehty mitään. Nyt oli tarpeen tehdä pientä päivitystä pinnoissa, joten tapetti otettiin pois ja seinät maalattiin Tikkurilan Paperi-sävyllä. Ensimmäisessä kuvassa olen tuonut jo huonekalut ja verhon, mutta sisustuksen viimeistely on vielä tekemättä.

Vuokra-asunnon stailaus, osa 3 / WC

Viimeisenä stailausta käsittelevässä postaussarjassani on vuokra-asunnon WC-tilat, jossa haasteena oli ehdottomasti sen pieni koko. Taloyhtiössä oli viime vuonna saatu päätökseen putkiremontti, jonka yhteydessä uusittiin vain WC- kalusteet. Edellisestä remontista, vuonna 2005 toteutetulle, pintaremontille ei tehty mitään, koska kaakelit olivat vielä suhteellisen ajattomat ja hyvässä kunnossa.       Heti ovesta sisään tullessa on käsienpesuallas ja peilikaappi. Sen taakse mahtuu kapea pesukone, mutta stailauksessa laitoin sen paikalle pyykkikorin ja valmiisiin koukkuihin pyyheliinat.  Lisää tunnelmaa toin muutamilla tekokasveilla.             Tässä sama kalusteryhmä, mutta toisesta kuvakulmasta kuvattuna. Koska kylpyhuoneessa on käytetty vihreitä koristelaattoja, päätin käyttää vihreätä myös tekstiileissä. Ja kuten huomata saattaa pienen neliömäärän vuoksi tämän tilan kuvaaminen oli erityisen haastavaa Jälkeen päin huomasin myös, että peiliä olisi v