Siirry pääsisältöön

Vähän asiaa valaistuksesta


Koska täällä Pohjolassa eletään nyt pimeimpiä aikoja, pieni kertaus valaistuksesta voisi olla paikallaan. Tunnelmanluojana kynttilät ovat ehdottomasti parhaimmat, mutta useimmiten kodissa tarvitaan lisävalaistusta arkisiin askareisiin. Tässä muutamia vinkki kodin valaistukseen.




 
(kuva Pixapayn sivuilta)
 
 
Kodin valaiseminen on paljon muutakin kuin vain valaisimen kiinnittäminen kattoon. Moni luottaa vain kattolampun tehoon, joka valaisee kerralla koko huoneen ja valoteho riittää (jos riittää!) moniin eri askareisiin. Lopputulos voi olla kolkko ja jopa kliininen. Valaistuksen tarve muuttuu myös iän myötä, sillä heikentynyt näkö korostaa hyvän valaistuksen tärkeyttä. 
 
 
 
 
 
 
 
Perussääntönä voidaan sanoa, että valitse huoneeseen useita eri valolähteitä. Korosta sisustuksellisia elementtejä, häivytä epämieluisia kohtia ja lisää valotehoa sinne, missä sitä tarvitaan esim. lukunurkkaukseen. Eri huoneissa on erilaisia valaistuksen tarpeita. Kylpyhuoneessa on hyvä olla esim. yleisvalo ja peilin läheisyydessä "meikkausvalo", eteisessä tarvitaan usein hyvää yleisvaloa, makuhuoneessa ja olohuoneessa ehkä useampaa yksittäistä valaisinta erilaisten tunnelmien luomiseksi.
 
 
 
 
 
(Kuva viime kesän asuntomessuilta Porista)
 
 
 
 
Yleissääntönä voidaan sanoa, että kotona kannattaa huolehtia siitä, että yleisvaloa on riittävästi, mutta valaistuksen tunnelmaa tulee saada muutettua tarpeen mukaan. Kannattaa suosia erilaisia valolähteitä (pöytä- ja jalkavalaisimia) ja suunnitella valaistus himmentimien kanssa säädettäväksi. Jos tilassa on useita eri valaisimia, kannattaa kiinnittää huomiota polttimon värisävyyn eli värilämpötilaan. Mitä korkeampi värilämpötila (Kelvin - K) on, sen sinisemmältä valo näyttää. Kelvinit kuvaavat valon väriä, mitä pienempi luku, sitä keltaisempi valo. Tavallisimmin kodin valaisimissa kelvinit vaihtelevat 2700 ja 4000 välillä. Perinteisen hehkulampun keltaisen valon lämpötila on 2700K, kun taas neutraalin valkoinen on 4000K. Muista valita tilaan mielellään värilämpötilaltaan samankaltaisia polttimoja, niin valaistus on harmoniassa keskenään.
 
 


 
 
Nykytekniikkaa mahdollistaa mielenkiintoisia valaistusratkaisuja. Halogeenivalaisimia ei enää käytetä ja uudet energiatehokkaat LED-valot ovat luoneet aivan uusia mahdollisuuksia toteuttaa kodin valaistusta. Helppo, edullinen ja nopea tapa parantaa kodin valaistusta on tarkistaa polttimoiden värilämpötila. Kun vaihdat polttimot värilämpötila-arvoltaan suurempaan (lähelle 4000K) huomaat eron välittömästi. Sen lisäksi tulee muistaa, että valaistusasioissa on kyse myös sekä tottumuksista että makuasioista.
 
 
 
 
Tosiasia on kuitenkin se, että oikein valaistu koti kutsuu viihtymään, joten siihen kannattaa panostaa ja tarvittaessa hakea apua ammattilaiselta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain materiaalit meidän puutarhast

Vuokra-asunnon stailaus, osa 1/ KEITTIÖ

Pääsin maaliskuussa stailaamaan erään kolmion, joka on menossa vuokralle. Halusin tehdä tyhjistä huoneista hieman kutsuvamman, joten stailasin keittiön, yhden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen.  Koska kuvia tulisi yhteen postaukseen liian paljon, jaoin ne huoneittain kukin omiksi postauksiksi. Tässä olisi teille keittiö ja sen muutos...   Stailattavana oli peruskolmio (3 huonetta, keittiö ja parveke). Talo on rakennettu 60-luvulla ja viimeisinä vuosina siinä on tehty isoimmat remontit (ikkunat, katto, julkisivu ja viimeksi putkiremontti). Asunto on ollut usean vuoden vuokrattuna, mutta nyt haluttiin vähän päivittää pintoja ja kalustaa huoneita. Keittiössä remontti on tehty 2000-luvun alussa ja kaapistoille ei ole sen jälkeen tehty mitään. Nyt oli tarpeen tehdä pientä päivitystä pinnoissa, joten tapetti otettiin pois ja seinät maalattiin Tikkurilan Paperi-sävyllä. Ensimmäisessä kuvassa olen tuonut jo huonekalut ja verhon, mutta sisustuksen viimeistely on vielä tekemättä.

Vuokra-asunnon stailaus, osa 3 / WC

Viimeisenä stailausta käsittelevässä postaussarjassani on vuokra-asunnon WC-tilat, jossa haasteena oli ehdottomasti sen pieni koko. Taloyhtiössä oli viime vuonna saatu päätökseen putkiremontti, jonka yhteydessä uusittiin vain WC- kalusteet. Edellisestä remontista, vuonna 2005 toteutetulle, pintaremontille ei tehty mitään, koska kaakelit olivat vielä suhteellisen ajattomat ja hyvässä kunnossa.       Heti ovesta sisään tullessa on käsienpesuallas ja peilikaappi. Sen taakse mahtuu kapea pesukone, mutta stailauksessa laitoin sen paikalle pyykkikorin ja valmiisiin koukkuihin pyyheliinat.  Lisää tunnelmaa toin muutamilla tekokasveilla.             Tässä sama kalusteryhmä, mutta toisesta kuvakulmasta kuvattuna. Koska kylpyhuoneessa on käytetty vihreitä koristelaattoja, päätin käyttää vihreätä myös tekstiileissä. Ja kuten huomata saattaa pienen neliömäärän vuoksi tämän tilan kuvaaminen oli erityisen haastavaa Jälkeen päin huomasin myös, että peiliä olisi v