Siirry pääsisältöön

VINKKI: Mökin pikafreesaus



Meidän mökkimme on jo yli 20 vuotta vanha. Olemme rakentaneet sen aikoinaan saareen ns. pitkästä tavarasta paikan päällä. Prosessina se oli sen verran hurja, että en ole sen koomin mökin tai uuden kodin rakentamisesta unelmoinut, mutta kokemuksena se on ollut todella opettavainen. Olen päässyt perehtymään rakentamisen saloihin ihan sieltä ensimmäisestä puunkaadosta valmiiseen mökkiin asti. Tänä kesänä terassin kaiteet ovat to do-listan kärjessä, mutta sisälläkin päätimme tehdä pientä päivitystä...








Ajan kuluessa mökillä on tapahtunut muutoksia enemmän ja vähemmän; terassia on laajennettu muutaman kerran, keittiöön on tullut lisää tasoa ja säilytyskalustetta, saunan pukuhuone on kokenut jo muutaman muodonmuutoksen eikä makuuhuonekaan ole välttynyt pieniltä remonteilta.  Mökki on muuttanut muotoaan elämisen mukana, vaikka pohjaratkaisu on pysynyt samana. Pinnat (seinät ja lattia) kaipaisivat jo ehdottomasti uutta maalia ja ehkä värisävyäkin, mutta tänä kesänä päädyimme uusimaan matot.







Vanhat kulahtaneet matot vaihtuivat uusiin, mökin väritykseen sopivaksi. Löysin nämä räsymaton tyyliset matot Askosta, eikä hintakaan ollut liian korkea. Ensin minua mietitytti, tuleeko tilasta liian kirjava ja ostin vain yhden maton sovitukseen. Matto osoittautui juuri oikeanlaiseksi, joten päädyin hankkimaan loputkin matot. Meillä isäntä metsästää ja kalastaa, joten tekstiilien pitää olla sellaiset, että ne eivät ole kovin arkoja likaantumiselle ja ne on helppo tarvittaessa pestä. Näissä matoissa on sopivasti "kirjavuutta" ja ne on helppo rullata mukaan ja viedä tarvittaessa pesulaan.
 
 
 




Koska meillä on yhtenäinen tupakeittiö, tilassa on suhteellisen paljon matoja;  kaksi isoa mattoa, yksi keskikokoinen ja kaksi ns. käytävämattoa. Yhteneväisyyden vuoksi haluamme, että ne ovat kaikki samanlaiset. Mökin ryijyssä on samoja värejä kuin matoissa ja vanha keinutuolikin sopii hyvin väritykseltään uusiin mattoihin. Mökkimme jäljittelee osittain vanhaa kalastajatorppaa, joten modernit kalusteet tai matot eivät mielestämme tänne sovi.
 
 
 
 
 




Mökille ei juurikaan ole hankittu uusia huonekaluja, vaan täällä on noudatettu yleisesti käytössä olevaa linjaa ja ne on tuotu kotoa. Kestävän kehityksen linjoilla siis! Puupintaa on paljon, joten eri puunsävyjä yritämme pitää rajallisena. Maalaus on siinä suhteessa erinomainen keino. Vuosien saatossa olen maalannut osan huonekaluista valkoisiksi, jotta värisävyt pysyisivät hillittyinä. Verhomalleja on ollut vuosien varrella muutamia, mutta nämä minun tekemät "rullaverhot" ja edulliset sivuverhot ovat saaneet kehystää ikkunoita nyt jo useamman vuoden, eikä tarvetta uusimiseen ole.




 
 


Mökin pirttipöydän on isännän isä aikoinaan tänne mökille tehnyt ja siitä ei tulla luopumaan koskaan, kuten ei myöskään sukumme ryijystä tai vanhasta keinutuolista. Huonekaluista, joihin liittyy tarina ja historia (eli tunnearvoa) tulevat kulkemaan edelleen suvuissamme, kaikki muun sisustuksen voi tarvittaessa myydä tai hävittää.


 
Tähän loppuun vielä kuvat muutoksesta ennen ja jälkeen.
 
 

 
Tupakeittiö sinisillä kulahtaneilla matoilla...
 
 
 
 
 
ja uusilla kirjavilla matoilla...
 
 
 
Mattojen vaihto-operaatio todisti jälleen sen, että melko pienellä vaivalla ja investoinnilla mökkiin (tai kotiin) saa uutta freesimpää ilmettä. Verhojen ja muiden kodin tekstiilien vaihto on myös hyvä ja edullinen ratkaisu. Kun sisustuksen raamit (seinät, katto ja lattia) ovat kunnossa, saa tekstiileillä helposti vaihtelua. Meidän mökin pintaremontin toteutus taisi siirtyä suosiolla ainakin seuraavaan kesään...ja isäntäkin tykkää...
 
 
 
Mitäs te tykkäsitte muutoksesta?
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain materiaalit meidän puutarhast

Vuokra-asunnon stailaus, osa 1/ KEITTIÖ

Pääsin maaliskuussa stailaamaan erään kolmion, joka on menossa vuokralle. Halusin tehdä tyhjistä huoneista hieman kutsuvamman, joten stailasin keittiön, yhden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen.  Koska kuvia tulisi yhteen postaukseen liian paljon, jaoin ne huoneittain kukin omiksi postauksiksi. Tässä olisi teille keittiö ja sen muutos...   Stailattavana oli peruskolmio (3 huonetta, keittiö ja parveke). Talo on rakennettu 60-luvulla ja viimeisinä vuosina siinä on tehty isoimmat remontit (ikkunat, katto, julkisivu ja viimeksi putkiremontti). Asunto on ollut usean vuoden vuokrattuna, mutta nyt haluttiin vähän päivittää pintoja ja kalustaa huoneita. Keittiössä remontti on tehty 2000-luvun alussa ja kaapistoille ei ole sen jälkeen tehty mitään. Nyt oli tarpeen tehdä pientä päivitystä pinnoissa, joten tapetti otettiin pois ja seinät maalattiin Tikkurilan Paperi-sävyllä. Ensimmäisessä kuvassa olen tuonut jo huonekalut ja verhon, mutta sisustuksen viimeistely on vielä tekemättä.

Vuokra-asunnon stailaus, osa 3 / WC

Viimeisenä stailausta käsittelevässä postaussarjassani on vuokra-asunnon WC-tilat, jossa haasteena oli ehdottomasti sen pieni koko. Taloyhtiössä oli viime vuonna saatu päätökseen putkiremontti, jonka yhteydessä uusittiin vain WC- kalusteet. Edellisestä remontista, vuonna 2005 toteutetulle, pintaremontille ei tehty mitään, koska kaakelit olivat vielä suhteellisen ajattomat ja hyvässä kunnossa.       Heti ovesta sisään tullessa on käsienpesuallas ja peilikaappi. Sen taakse mahtuu kapea pesukone, mutta stailauksessa laitoin sen paikalle pyykkikorin ja valmiisiin koukkuihin pyyheliinat.  Lisää tunnelmaa toin muutamilla tekokasveilla.             Tässä sama kalusteryhmä, mutta toisesta kuvakulmasta kuvattuna. Koska kylpyhuoneessa on käytetty vihreitä koristelaattoja, päätin käyttää vihreätä myös tekstiileissä. Ja kuten huomata saattaa pienen neliömäärän vuoksi tämän tilan kuvaaminen oli erityisen haastavaa Jälkeen päin huomasin myös, että peiliä olisi v