Asuntoflippaus on saavuttanut suuren suosion erityisesti kasvukeskuksissa ja sen suosio näyttää jatkuvan yleisestä maailmantilanteesta huolimatta. Seuraan asuntoflippausta hyvinkin läheltä ja viimeisin asuntoflippauskokemus myyntistailauksineen on tämän vuoden keväältä. Toimijoita ja "alan harrastajia" on tullut markkinoille ympäri Suomea, mutta mistä on oikein kysymys. Siitä seuraavassa:
Asuntosijoittamisen yksi vaihtoehto
Asuntoflippaus on kaikessa yksinkertaisuudessa asuntosijoittamista, jossa esim. korjaavilla toimenpiteillä ja nopeilla kaupoilla tavoitteena on tehdä mahdollisimman hyvää tuottoa. Asuntoflippajien joukko on hyvin kirjavaa ja jokaisen flippajan toiminnan perusteet erilaisia. Joku haluaa ostaa huonokuntoisia asuntoja ja tehdä niissä massiivisia muutostöitä. Joku toinen tyytyy tekemään pienen pintaremontin. Yhteistä kaikille on se, että asunto yritetään myydä mahdollisimman hyvällä tuotolla, lähtötilanteesta huolimatta.
Kenelle asuntoflippaus sopii?
Asuntoflippaukseen, niin kuin kaikkeen muuhunkin sijoittamiseen, liittyy aina riskiä. Siksi kannattaa miettiä, kenelle asuntoflippaus sopii. Kannattaa siis perehtyä asiaan perusteellisesti eikä ryhtyä toimeen hetken mielijohteesta. Asuntoflippaajan tulisi olla selvillä mm. alueen/kaupungin asuntomarkkinoista ja taloyhtiöiden tilanteesta.
Asuntoflippauksessa "voitto" tehdään asunnon ostovaiheessa. Rahoituskuviot on hyvä olla selvillä, sillä asuntokaupoissa on yleensä reagoitava nopeasti. Lisäksi tulee selvittää mahdollisen remontin kustannukset, varsinkin jos ei pysty itse osallistumaan tai tekemään remonttia. Jos ei ole remonttitaitoinen, kannattaa kerätä ympärilleen ammattitaitoinen remonttitiimi.
Asuntoflippaus ei välttämättä sovi kaikille, sillä kannattavien asuntojen löytäminen vaatii aikaa ja vaivaa. Myyntivoitot saattavat vaihdella paljonkin ja ajatus "äkkirikastumisesta" voi asuntoflippauksen kohdalla unohtaa. Asuntosijoittaminen on pitkäjänteistä työtä ja se vaatii hyvää stressinsietokykyä.
Asunto ei mene välttämättä remontin jälkeen heti kaupaksi ja asunnossa on kuitenkin kuluja (esim. yhtiövastike). Asuntoflippaajalla on hyvä olla varasuunnitelma, joka voi olla esim. asunnon vuokraaminen joksikin aikaa. Tällaisissa tilanteissa asunnon vakuusarvo on remontin myötä kuitenkin noussut ja se voi edesauttaa seuraavan asunnon lainaneuvottelua.
Miten lähteä liikkeelle?
Asuntoflippausprosessissa on melko selkeätä, miten lähteä liikkeelle. Ensin kannattaa lähteä kartoittamaan rahoituskuviot ja lainansaanti. Tällöin voi reagoida nopeasti hyvän kohteen tullessa myyntiin. Tämän jälkeen voi määritellä omat tavoitteet ja riskinsietokykynsä sekä määritellä mahdollinen remontin toteutustapa. Voi olla suotavaa lähteä aluksi ostamaan pieniä kohteista, yksiöitä tai kaksioita, joissa tosin tuotto voi jäädä aluksi pieneksi. Kokemuksen myötä voi alkaa ostamaan isompia ja haastavampia kohteita, jos se sopii omaan asuntoflippausfilosofiaan.
Asuntoa ostettaessa, tulisi asuntosijoittajan tehdä kannattavuuslaskelma eli miettiä millä hinnalla asunto menisi remontoituna kaupaksi ja mitä siitä voisi saada voittoa. Olennaista on tehdä remontista kustannusarvio, joka vaikuttaa myös kannattavuuteen. On suunniteltava, onko asunnossa tarpeellista tehdä isompaa remonttia vai nouseeko asunnon arvo jo pienellä pintaremontilla ja esim. kodinkoneiden vaihdolla.
Remonttikohteissa kannattaa yleisesti suosia melko harmonista ja ajatonta värimaailmaa, varisinkin seinä- ja lattiamateriaaleissa. Kannattaa miettiä viimeisimpien sisustustrendien käyttämistä harkiten ja joskus voi olla järkevää käyttää suunnittelussa sisustussuunnittelijaa, esim. asunnon yhtenäisen värimaailma tai tyylin suunnittelussa.
Asuntoflippauksen viimeiset vaiheet
Kun remontti on tehty, kannattaa miettiä huolellisesti asuntoflippauksen viimeiset vaiheet eli asunnon myyminen. Voi olla järkevää antaa asunnon myynti hyvälle kiinteistövälittäjälle, joka ei välttämättä ole aina edes se edullisin. Tämän lisäksi tyhjän asunnon myynnissä on hyvä käyttää ammattitaitoista stailaajaa, joka kalustaa ja stailaa asunnon myyntiä varten. Hyvin stailattu asunto auttaa ostajaa hahmottamaan asunnon mittasuhteita ja luomaan mielikuvaa asunnosta. Hyvän ensivaikutelma voidaan luoda vain kerran.
Asunnon myynnissä kanttaa panostaa myös laadukkaisiin asuntokuviin. Monien kiinteistövälitysfirmojen palveluihin kuuluu nykyisin asunnon stailaaminen ja ammattivalokuvaajien käyttäminen. Tästä syystä ammattilaisten käyttämistä kannattaa huomioida jo kustannuslaskelmissa. Ammattitaitoinen kiinteistövälittäjä, hyvä asuntostailaus ja myynti-ilmoituksen tasokkaat valokuvat luovat yhdessä asunnosta kokonaisuuden, jonka tiedetään edistävän myyntiä. Siitä huolimatta asuntofillppaajan täytyy varautua myös siihen, että hyväkään flippauskohde ei välttämättä mene nopeasti kaupaksi.
Asuntoflippaus on taitolaji, joka vaatii "kylmiä hermoja", perehtyneisyyttä asuntosijoittamiseen ja ymmärrystä remontoinnista. Kuten sijoittamisessa yleensä, asuntoflippauksessa tarvitaan aina myös vähän onnea...ja yksi asunnon ostaja.
Kommentit
Lähetä kommentti