Siirry pääsisältöön

Asuntoflippaus - mistä on oikein kysymys?

Asuntoflippaus on saavuttanut suuren suosion erityisesti kasvukeskuksissa ja sen suosio näyttää jatkuvan yleisestä maailmantilanteesta huolimatta. Seuraan asuntoflippausta hyvinkin läheltä ja viimeisin asuntoflippauskokemus myyntistailauksineen on tämän vuoden keväältä. Toimijoita ja "alan harrastajia" on tullut markkinoille ympäri Suomea, mutta mistä on oikein kysymys. Siitä seuraavassa:


Asuntosijoittamisen yksi vaihtoehto

Asuntoflippaus on kaikessa yksinkertaisuudessa asuntosijoittamista, jossa esim. korjaavilla toimenpiteillä ja nopeilla kaupoilla tavoitteena on tehdä mahdollisimman hyvää tuottoa. Asuntoflippajien joukko on hyvin kirjavaa ja jokaisen flippajan toiminnan perusteet erilaisia. Joku haluaa ostaa huonokuntoisia asuntoja ja tehdä niissä massiivisia muutostöitä. Joku toinen tyytyy tekemään pienen pintaremontin. Yhteistä kaikille on se, että asunto yritetään myydä mahdollisimman hyvällä tuotolla, lähtötilanteesta huolimatta.


Kenelle asuntoflippaus sopii?

Asuntoflippaukseen, niin kuin kaikkeen muuhunkin sijoittamiseen, liittyy aina riskiä. Siksi kannattaa miettiä, kenelle asuntoflippaus sopii. Kannattaa siis perehtyä asiaan perusteellisesti eikä ryhtyä toimeen hetken mielijohteesta. Asuntoflippaajan tulisi olla selvillä mm. alueen/kaupungin asuntomarkkinoista ja taloyhtiöiden tilanteesta.

 Asuntoflippauksessa "voitto" tehdään asunnon ostovaiheessaRahoituskuviot on hyvä olla selvillä, sillä asuntokaupoissa on yleensä reagoitava nopeasti. Lisäksi tulee selvittää mahdollisen remontin kustannukset, varsinkin jos ei pysty itse osallistumaan tai tekemään remonttia. Jos ei ole remonttitaitoinen, kannattaa kerätä ympärilleen ammattitaitoinen remonttitiimi.

Asuntoflippaus ei välttämättä sovi kaikille, sillä kannattavien asuntojen löytäminen vaatii aikaa ja vaivaa. Myyntivoitot saattavat vaihdella paljonkin ja ajatus "äkkirikastumisesta" voi asuntoflippauksen kohdalla unohtaa. Asuntosijoittaminen on pitkäjänteistä työtä ja se vaatii hyvää stressinsietokykyä. 

Asunto ei mene välttämättä remontin jälkeen heti kaupaksi ja asunnossa on kuitenkin kuluja (esim. yhtiövastike). Asuntoflippaajalla on hyvä olla varasuunnitelma, joka voi olla esim. asunnon vuokraaminen joksikin aikaa. Tällaisissa tilanteissa asunnon vakuusarvo on remontin myötä kuitenkin noussut ja se voi edesauttaa seuraavan asunnon lainaneuvottelua. Miten lähteä liikkeelle?

 Asuntoflippausprosessissa on melko selkeätä, miten lähteä liikkeelle. Ensin kannattaa lähteä kartoittamaan rahoituskuviot ja lainansaanti. Tällöin voi reagoida nopeasti hyvän kohteen tullessa myyntiin. Tämän jälkeen voi määritellä omat tavoitteet ja riskinsietokykynsä sekä määritellä mahdollinen remontin toteutustapa. Voi olla suotavaa lähteä aluksi ostamaan pieniä kohteista, yksiöitä tai kaksioita, joissa tosin tuotto voi jäädä aluksi pieneksi. Kokemuksen myötä voi alkaa ostamaan isompia ja haastavampia kohteita, jos se sopii omaan asuntoflippausfilosofiaan.

Asuntoa ostettaessa, tulisi asuntosijoittajan tehdä kannattavuuslaskelma eli miettiä millä hinnalla asunto menisi remontoituna kaupaksi ja mitä siitä voisi saada voittoa. Olennaista on tehdä remontista kustannusarvio, joka vaikuttaa myös kannattavuuteen. On suunniteltava, onko asunnossa tarpeellista tehdä isompaa remonttia vai nouseeko asunnon arvo jo pienellä pintaremontilla ja esim. kodinkoneiden vaihdolla. 

Remonttikohteissa kannattaa yleisesti suosia melko harmonista ja ajatonta värimaailmaa, varisinkin seinä- ja lattiamateriaaleissa.  Kannattaa miettiä viimeisimpien sisustustrendien käyttämistä harkiten ja joskus voi olla järkevää käyttää suunnittelussa sisustussuunnittelijaa, esim. asunnon yhtenäisen värimaailma tai tyylin suunnittelussa.Asuntoflippauksen viimeiset vaiheet

Kun remontti on tehty, kannattaa miettiä huolellisesti asuntoflippauksen viimeiset vaiheet eli asunnon myyminen. Voi olla järkevää antaa asunnon myynti hyvälle kiinteistövälittäjälle, joka ei välttämättä ole aina edes se edullisin. Tämän lisäksi tyhjän asunnon myynnissä on hyvä käyttää ammattitaitoista stailaajaa, joka kalustaa ja stailaa asunnon myyntiä varten. Hyvin stailattu asunto auttaa ostajaa hahmottamaan asunnon mittasuhteita ja luomaan mielikuvaa asunnosta. Hyvän ensivaikutelma voidaan luoda vain kerran.

Asunnon myynnissä kanttaa panostaa myös laadukkaisiin asuntokuviin. Monien kiinteistövälitysfirmojen palveluihin kuuluu nykyisin asunnon stailaaminen ja ammattivalokuvaajien käyttäminen. Tästä syystä ammattilaisten käyttämistä kannattaa huomioida jo kustannuslaskelmissa. Ammattitaitoinen kiinteistövälittäjä, hyvä asuntostailaus ja myynti-ilmoituksen tasokkaat valokuvat luovat yhdessä asunnosta kokonaisuuden, jonka tiedetään edistävän myyntiä. Siitä huolimatta asuntofillppaajan täytyy varautua myös siihen, että hyväkään flippauskohde ei välttämättä mene nopeasti kaupaksi.


Asuntoflippaus on taitolaji, joka vaatii "kylmiä hermoja", perehtyneisyyttä asuntosijoittamiseen ja ymmärrystä remontoinnista. Kuten sijoittamisessa yleensä, asuntoflippauksessa tarvitaan aina myös vähän onnea...ja yksi asunnon ostaja.
 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vuokra-asunnon stailaus, osa 1/ KEITTIÖ

Pääsin maaliskuussa stailaamaan erään kolmion, joka on menossa vuokralle. Halusin tehdä tyhjistä huoneista hieman kutsuvamman, joten stailasin keittiön, yhden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen.  Koska kuvia tulisi yhteen postaukseen liian paljon, jaoin ne huoneittain kukin omiksi postauksiksi. Tässä olisi teille keittiö ja sen muutos...   Stailattavana oli peruskolmio (3 huonetta, keittiö ja parveke). Talo on rakennettu 60-luvulla ja viimeisinä vuosina siinä on tehty isoimmat remontit (ikkunat, katto, julkisivu ja viimeksi putkiremontti). Asunto on ollut usean vuoden vuokrattuna, mutta nyt haluttiin vähän päivittää pintoja ja kalustaa huoneita. Keittiössä remontti on tehty 2000-luvun alussa ja kaapistoille ei ole sen jälkeen tehty mitään. Nyt oli tarpeen tehdä pientä päivitystä pinnoissa, joten tapetti otettiin pois ja seinät maalattiin Tikkurilan Paperi-sävyllä. Ensimmäisessä kuvassa olen tuonut jo huonekalut ja verhon, mutta sisustuksen viimeistely on vielä tekemättä.

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain materiaalit meidän puutarhast

Vuokra-asunnon stailaus, osa 3 / WC

Viimeisenä stailausta käsittelevässä postaussarjassani on vuokra-asunnon WC-tilat, jossa haasteena oli ehdottomasti sen pieni koko. Taloyhtiössä oli viime vuonna saatu päätökseen putkiremontti, jonka yhteydessä uusittiin vain WC- kalusteet. Edellisestä remontista, vuonna 2005 toteutetulle, pintaremontille ei tehty mitään, koska kaakelit olivat vielä suhteellisen ajattomat ja hyvässä kunnossa.       Heti ovesta sisään tullessa on käsienpesuallas ja peilikaappi. Sen taakse mahtuu kapea pesukone, mutta stailauksessa laitoin sen paikalle pyykkikorin ja valmiisiin koukkuihin pyyheliinat.  Lisää tunnelmaa toin muutamilla tekokasveilla.             Tässä sama kalusteryhmä, mutta toisesta kuvakulmasta kuvattuna. Koska kylpyhuoneessa on käytetty vihreitä koristelaattoja, päätin käyttää vihreätä myös tekstiileissä. Ja kuten huomata saattaa pienen neliömäärän vuoksi tämän tilan kuvaaminen oli erityisen haastavaa Jälkeen päin huomasin myös, että peiliä olisi v