Siirry pääsisältöön

Katseet pihalle ja puutarhaan - kesän 2022 trendejä

Kevään  edistyessä on tullut aika suunnata katseet pihalle ja puutarhaan. Seuraavassa kesän 2022 trendejä, joista jokainen voi poimia mieleisensä.



kuva: pexels picture

Sisätilojen laajeneminen ulkotiloihin

Viime vuosien trendi sisätilojen laajenemisesta ulkotiloihin näkyy edelleen. Ulkotiloista halutaan tehdä sisätilojen jatke. Niiden sisustamiseen ja suunnitteluun panostetaan enemmän. Tiloista halutaan tehdä viihtyisiä paikkoja, joissa syödään, harrastetaan ja oleskellaan. Jos tila antaa myöden, sinne voidaan suunnitella erillisiä paikkoja esim. ruoanlaittoon, hyötyviljelyyn ja auringonottoon. Nyt halutaan sisustaa omannäköisiä tiloja, oli kyseessä pieni parveke tai iso piha puutarhoineen




Luonnonmateriaalien käyttö ja ekologisuus

 Viime vuosien tapaan kesän 2022 trendejä ovat kestävyys, luonnollisuus ja ympäristöystävällisyys. Terassien ja parvekkeiden sisustamisen trendinä näkyy paljon luonnonmateriaalien käyttö. Puu, rottinki ja juutti kasvattavat edelleen suosiotaan ja niitä on helppo yhdistellä esimerkiksi modernin, romanttisen tai boheemin tyylin kanssa.

Aina ei ole tarvetta ostaa uutta terassipöytää tai tuoleja, vaan ne voi kunnostaa esim. puuöljyn avulla. Puutarhakalusteilta halutaan myös helppohoitoisuutta ja säänkestävyyttä, jolloin materiaaliksi valitaan usein esim. alumiini ja punoksena polyrottinki. Terasseissa nouseva trendi on leveä "lankkumainen" laudoitus, joka on saanut vaikutteita sisälattioista. 


Kuva: www.jysk.fi

Erilaiset rakennetut elementit 

Pihoilla ja puutarhoissa trendinä ovat erilaiset rakennetut elementit. Suosiota ovat kasvattaneet erilaiset paljut ja ulkoaltaat. Lisäksi halutaan panostaa katettuihin tai lasitettuihin terasseihin. Näillä toimenpiteillä pyritään lisäämään niiden käyttöikää ja ottamaan tiloista kaikki hyöty irti. Pihasuunnittelussa ja rakentamisessa uutena ilmiönä on tullut lisäksi erilaiset harrastepaikat, joissa kuntoillaan tai harrastetaan esim. joogaa. Pihoille, erityisesti mökeille, halutaan usein grillaus- tai  nuotiopaikka, jonka ympärille voidaan kokoontua viettämään aikaa. Nykyaikaiset ratkaisut (etanoli-ja kaasupolttimet) mahdollistavat tulen tuomisen turvallisesti myös terasseille.



kuva: www.jysk.fi

Huomio ulkotilojen valaistukseen

Yksi kesän 2022 trendejä on kiinnittää huomiota ulkotilojen valaistukseen. Hyvin suunniteltu valaistus tekee pihasta turvallisen paikan olla ja liikkua. Valaistuksen tehtävänä on luoda myös vaihtelevia tunnelmia eri vuodenaikoina. Sillä voidaan korostaa pihan yksityiskohtia tai luoda kiinnostavia näkymiä. Erilaisilla lyhdyillä ja valoketjuilla terasseille ja parvekkeille saadaan helposti lisättyä tunnelmaa. Aurinkokenno- tai paristokäyttöiset valaisimet tuovat valaistusta sinne, missä sähköä ei ole saatavilla. 



kuva: www.jysk.fi

Omavaraisuus ja kestävän kehityksen huomioiminen

Hyötykasvien ja leikkokukkien kasvatus sekä tietynlainen omavaraisuus ovat ehdottomasti  kesän 2022 trendejä. Hyötykasvien kasvattaminen on kasvattanut suosiota, erityisesti korona-pandemian aikana. Tällä hetkellä halutaan itse kasvattaa kasveja siemenestä ja kokeilla erilaisia lajikkeita. Kasvatusbuumi näkyy myös siinä, että kuluttajille on tarjolla monipuolisesti erilaisia ratkaisuja oman hyötypuutarha perustamiseen; kasvihuone- ja lavaviljelystä parvekkeella kasvattamiseen.

Kasvatusbuumin lisäksi nyt on trendikästä hakea luontoyhteyttäYksi merkittävä ilmiö on huomioida kestävän kehityksen huomioiminen puutarhanhoidossa. Pihoihin haetaan enemmän luonnollisuutta ja ajatusta siitä, että kaiken ei tarvitse olla "tip top"-kunnossa. Pihat saavat villiintyä ja sillä tuodaan esille luonnon monimuotoisuutta. Luonto halutaan tuoda lähelle ihmistä ja se näkyy mm. hyönteishotellien ja perinteisten perennapenkkien suosiona. 

Kootessani tähän blogikirjoitukseen kesän 2022 trendejä, minua miellytti erityisesti kaipuu  luontoyhteyden palauttamiseen. Hektinen elämärytmimme vaatii mielestäni vastavoimia, jonka luonto voi tarjota. Me täällä Suomessa olemme onnekkaita, koska meillä luonto on suhteellisen lähellä. Tyydyttävän luontoyhteyden voimme saavuttaa jo puiston penkillä istuen, metsässä kävellen tai upottamalla sormemme kukkapenkkiin.


Tervetuloa kesä!








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain materiaalit meidän puutarhast

Vuokra-asunnon stailaus, osa 1/ KEITTIÖ

Pääsin maaliskuussa stailaamaan erään kolmion, joka on menossa vuokralle. Halusin tehdä tyhjistä huoneista hieman kutsuvamman, joten stailasin keittiön, yhden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen.  Koska kuvia tulisi yhteen postaukseen liian paljon, jaoin ne huoneittain kukin omiksi postauksiksi. Tässä olisi teille keittiö ja sen muutos...   Stailattavana oli peruskolmio (3 huonetta, keittiö ja parveke). Talo on rakennettu 60-luvulla ja viimeisinä vuosina siinä on tehty isoimmat remontit (ikkunat, katto, julkisivu ja viimeksi putkiremontti). Asunto on ollut usean vuoden vuokrattuna, mutta nyt haluttiin vähän päivittää pintoja ja kalustaa huoneita. Keittiössä remontti on tehty 2000-luvun alussa ja kaapistoille ei ole sen jälkeen tehty mitään. Nyt oli tarpeen tehdä pientä päivitystä pinnoissa, joten tapetti otettiin pois ja seinät maalattiin Tikkurilan Paperi-sävyllä. Ensimmäisessä kuvassa olen tuonut jo huonekalut ja verhon, mutta sisustuksen viimeistely on vielä tekemättä.

Vuokra-asunnon stailaus, osa 3 / WC

Viimeisenä stailausta käsittelevässä postaussarjassani on vuokra-asunnon WC-tilat, jossa haasteena oli ehdottomasti sen pieni koko. Taloyhtiössä oli viime vuonna saatu päätökseen putkiremontti, jonka yhteydessä uusittiin vain WC- kalusteet. Edellisestä remontista, vuonna 2005 toteutetulle, pintaremontille ei tehty mitään, koska kaakelit olivat vielä suhteellisen ajattomat ja hyvässä kunnossa.       Heti ovesta sisään tullessa on käsienpesuallas ja peilikaappi. Sen taakse mahtuu kapea pesukone, mutta stailauksessa laitoin sen paikalle pyykkikorin ja valmiisiin koukkuihin pyyheliinat.  Lisää tunnelmaa toin muutamilla tekokasveilla.             Tässä sama kalusteryhmä, mutta toisesta kuvakulmasta kuvattuna. Koska kylpyhuoneessa on käytetty vihreitä koristelaattoja, päätin käyttää vihreätä myös tekstiileissä. Ja kuten huomata saattaa pienen neliömäärän vuoksi tämän tilan kuvaaminen oli erityisen haastavaa Jälkeen päin huomasin myös, että peiliä olisi v