Siirry pääsisältöön

Vanhat hirsitalot

Sisustussuunnittelijana minua erityisen lähellä ovat vanhat hirsitalot, 50-, 60- ja-70- luvun rakennukset ja niihin liittyvät projektit. Vuosien varrella minulle on tullut vanhoja hirsitaloja suunnittelu-ja neuvontakohteiksi, joissa on täytynyt perehtyä perinne-ja korjausrakentamiseen perusteellisemmin. Onneksi apua saa myös läheltä.




Tammela - vanhojen talojen korjausrakentamiskeskus Raumalla

Vanhojen talojen kunnostamiseen on saatavilla jo melko paljon kirjallisuutta ja tarvittaessa olen käynyt Tammelassa, joka on vanhojen talojen korjausrakentamiskeskus täällä Raumalla. Siellä on eri huoneissa konkreettisesti esillä rakennusmateriaaleja ja työtapoja. Tammelassa järjestetään rakennusperintöön liittyviä tilaisuuksia sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Tammelassa toimii verstas, vanhojen rakennusosien varaosapankki ja kesäisin siellä keitetään punamultaa.





Vanhojen talojen kunnostaminen tukee ekologisuutta

Vanhojen talojen kunnostaminen tukee ekologisuutta ja kestävän kehityksen periaatetta erinomaisesti. Kunnostamisessa ja remontoinnissa tulee kuitenkin tietää, miten korjausrakentaminen tehdään oikeaoppisesti niin, että rakennus säilyttää aikakaudelle tyypilliset piirteensä. Erityisen tarkkaa täytyy olla materiaalivalintojen kanssa, jotta vanhojen talojen hengittävyys säilyy. Näin taatan rakennuksen säilyminen myös seuraaville sukupolville.




Säilyttävän korjaamisen idea

On hyvä muistaa, että remontti-innostuksessa uudistava korjaustapa voi pahimmillaan vaikeuttaa tulevien vuosien korjattavuutta, Jos rakennuksessa on toistuvien uudistusten jälkeen paljon eri ikäisiä rakenteita ja materiaaleja, kokonaisuus voi olla korjaajalle vaikeasti ymmärrettävä. Säilyttävän korjaamisen ideana on hyödyntää rakennusta sellaisena kuin se on rakennettu ja tällöin asiaan täytyy myös perehtyä tarkemmin.



Hyödyllistä tietoa korjausrakentamisesta

Museovirasto on julkaissut vanhojen talojen remontoijille ja korjausrakentamisesta kiinnostuneille Korjaustaito.fi -verkkosivuston, johon on koottu hyödyllistä tietoa säilyttävästä korjausrakentamisesta. Siellä on myös vinkkejä suojellun rakennuksen korjaushankkeeseen. Tämän lisäksi sivustolla on esimerkkejä onnistuneista korjaushankkeista ja alan oleellista sanastoa. Korjausrakentajan avuksi siellä on myös korjauskortit, joista löytyy ohjeita rakennuksen säilyttävään korjaamiseen.




Sisustussuunnittelija auttaa

Eri aikakausien talojen korjaaminen vaatii perehtyneisyyttä asiaan. Sisustussuunnittelija voi auttaa asiakasta materiaalien valinnoissa, oikean tyylin tai värimaailman löytämisessä. Aikaudelle tyypilliset rakennusvirheet tulee tietenkin korjata ja ylläpitävillä toimenpiteillä hillitä ns. korjausvelkaa. On hyvä muistuttaa, että vaikka uudistetaan, tulisi se tehdä ajalle tyypillisesti... ja jos mahdollista, vanhaa kunnioittaen. 



Tämän blogipostauksen valokuvat: Elli Halonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen jouluswag?

Ovikoriste eli swag on perinteisen kranssin rinnalle noussut trendikäs joulukodin koriste. Sen voi seppeleen tavoin ripustaa oveen, seinälle, takan ylle, seinäkoristeeksi kotiin, terassille tai parvekkeelle.  Swag tulee Yhdysvalloista sekä Aasiasta, joissa se on ollut jo pitkään suosittu. Amerikkalainen tyyli on runsas ja näyttävä, kun taas aasialainen on hillitympi.  Jouluswag sopii monenlaiseen kotiin ja erilaisten koristeiden avulla siitä pystyy räätälöimään jokaisen tyyliin sopivan.   Swag muistuttaa ylösalaisin käännettyä kimppua. Sen suomalaisempi nimi voisi olla vaikkapa jouluvihta tai - vasta.  Swag rakentuu kestävistä havuista sekä esimerkiksi kuivakukista. Kauniisti kuivuvat leikkomateriaalit, kuten eucalyptus, sekä nauhat ja joulukoristeet viimeistelevät ilmeen. Suomalaiseen swagiin voi yhdistää hyvin luonnonmateriaaleja; koivunoksaa, sammalta, tuohta ja käpyjä.   Lähde: eKukka.fi Minä innostuin kokeilemaan oman jouluswagin tekemistä, johon sain materiaalit meidän puutarhast

Vuokra-asunnon stailaus, osa 1/ KEITTIÖ

Pääsin maaliskuussa stailaamaan erään kolmion, joka on menossa vuokralle. Halusin tehdä tyhjistä huoneista hieman kutsuvamman, joten stailasin keittiön, yhden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen.  Koska kuvia tulisi yhteen postaukseen liian paljon, jaoin ne huoneittain kukin omiksi postauksiksi. Tässä olisi teille keittiö ja sen muutos...   Stailattavana oli peruskolmio (3 huonetta, keittiö ja parveke). Talo on rakennettu 60-luvulla ja viimeisinä vuosina siinä on tehty isoimmat remontit (ikkunat, katto, julkisivu ja viimeksi putkiremontti). Asunto on ollut usean vuoden vuokrattuna, mutta nyt haluttiin vähän päivittää pintoja ja kalustaa huoneita. Keittiössä remontti on tehty 2000-luvun alussa ja kaapistoille ei ole sen jälkeen tehty mitään. Nyt oli tarpeen tehdä pientä päivitystä pinnoissa, joten tapetti otettiin pois ja seinät maalattiin Tikkurilan Paperi-sävyllä. Ensimmäisessä kuvassa olen tuonut jo huonekalut ja verhon, mutta sisustuksen viimeistely on vielä tekemättä.

Vuokra-asunnon stailaus, osa 3 / WC

Viimeisenä stailausta käsittelevässä postaussarjassani on vuokra-asunnon WC-tilat, jossa haasteena oli ehdottomasti sen pieni koko. Taloyhtiössä oli viime vuonna saatu päätökseen putkiremontti, jonka yhteydessä uusittiin vain WC- kalusteet. Edellisestä remontista, vuonna 2005 toteutetulle, pintaremontille ei tehty mitään, koska kaakelit olivat vielä suhteellisen ajattomat ja hyvässä kunnossa.       Heti ovesta sisään tullessa on käsienpesuallas ja peilikaappi. Sen taakse mahtuu kapea pesukone, mutta stailauksessa laitoin sen paikalle pyykkikorin ja valmiisiin koukkuihin pyyheliinat.  Lisää tunnelmaa toin muutamilla tekokasveilla.             Tässä sama kalusteryhmä, mutta toisesta kuvakulmasta kuvattuna. Koska kylpyhuoneessa on käytetty vihreitä koristelaattoja, päätin käyttää vihreätä myös tekstiileissä. Ja kuten huomata saattaa pienen neliömäärän vuoksi tämän tilan kuvaaminen oli erityisen haastavaa Jälkeen päin huomasin myös, että peiliä olisi v