torstai 2. joulukuuta 2021

Kun joulu on...

 

Olen täysin jouluihminen ja joulun odotus on mielestäni vuoden parasta aikaa. Siihen kietoutuu paljon sellaisia tuntemuksia ja aistimuksia, joita ei voi kokea oikeastaan muulloin kuin jouluna. 
Kauniit joululaulut soivat kaikkialla, ilmassa on glögin, pipareiden ja muiden joululeivonnaisten tuoksua. Kauneutta on joka puolella. Kodit koristautuvat juhlaan, omalla tyylillään. Kävely iltaisin kaupungin jouluisilla kaduilla tuo hyvän mielen. Kauppojen jouluikkunat tarjoavat esteettisiä kokemuksia... ja ostohalujakin. Lasten jännitys ja odotus on melkein käsin kosketeltavissa ja se tunne vahvistuu, mitä lähemmäksi joulua mennään. 

Jouluun liittyy paljon perinteitä ja niitä toteutetaan kodeissa hyvin erilaisella tavalla. On selvää, että ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää joulua, vaan jokainen tekee siitä omannäköisensä. Perinteisen kotijoulun sijaan joku haluaa viettää sen kylpylässä tai lomakohteessa, jos koronatilanne vain mahdollistaa. Joku viettää joulua yksin, tahtomattaan tai omasta halusta. Jollekin joulu ei tule, jos pöydässä ei ole kinkkua tai kalaa. Joillekin aito metsäkuusi on ainoa oikea vaihtoehto ja joillekin joulu tulee ilman kuustakin. Joillekin joulu alkaa joulurauhan julistuksesta, joulukirkosta tai joulusaunasta. Tuskin mikään muun juhla pitää sisällään niin paljon perinteitä ja herättää erilaisia tunteita kuin joulu. Ja joillekin joulu on merkityksetön päivä, vapaapäivä muiden joukossa...

Minulle tärkeintä joulussa on kuitenkin yhdessäolo, sen tuoma tunnelma, hiljentyminen ja rauhoittuminen. Se, että kenelläkään ei ole kiire mihinkään - ja vain ollaan. Ihanaa joulun odotusta kaikille!
Kun maass' on hanki ja järvet jäässä ja silmät sammunut auringon, kun pääsky pitkän on matkan päässä ja metsä autio lauluton, käy lämmin henkäys talvisäässä, kun joulu on , kun joulu on .

This is the season we all enjoy. The earth is covered with ice and snow. This is the reason for children's joy. The star is lightning the world below. We share our gifts with the ones we love. We share our dreams, we long for love.

Sanat: Alpo Noponen/ Gerrit aan't Goor

Levyltä Merry Christmas Jesus/ Nina Astrom
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti