tiistai 14. joulukuuta 2021

Kattausvinkkejä juhlaan

Joulukuu on monen juhlan kuukausi. Se alkaa jo pikkujoulun vietosta, jatkuen itsenäisyyspäivään ja jouluun. Juhlakuukauden päättää tietenkin uuden vuoden juhlat. Näiden lisäksi saatetaan juhlia vielä valmistumisia, syntymäpäiviä, tupaantuliaisia,  kihlajaisia, polttareita, häitä, kaste- tai nimiäisjuhlia. Joulu- ja talvikausi antaa mukavan lisän juhlien ja niiden kattauksien suunniteluun. Jaan tässä muutaman helpon idean...
Kattauksessa on käytetty kangasserviettiä, joka on pujotettu piparimuottiin.  Keittolautasen alle on leikattu harsokankaasta pieni pyöreä liina estämään astioista aiheutuvaa kolinaa ja katelautaselle on aseteltu muutama sypressin oksa.

Jouluaaton aamupuuron voi kattaa myös kauniisti. Tässä olen yhdistänyt kahta eri teemaista astiastoa ja serviettinä olen käyttänyt tavallista keittiöliinaa jonka olen rullannut molemmista päistä "keskelle". Tämän jälkeen kiinnitin rullan juuttinarulla ja koristeeksi laitoin vielä kaksi kanelitankoa.


Tämän kattauksen koristeluideana on ollut itsetehdyn joulukoristeen ja kangasservietin yhdistäminen. Kattaus on tehty myös hieman epäsymmetriseksi asettamalla päällimmäinen keittolautanen lautasen reunaan. Näin saadaan kattaukseen vähän jännitettä.


Kangasservietistä voi taitella ruokailuvälineille taskun. Se on kaunis jo sellaisenaan, mutta sen voi koristella myös erilaisilla nauhoilla tai joulukoristeilla. Yleensä yksinkertainen on se paras ja tyylikkäin vaihtoehto, periaatteella "vähemmän on enemmän".

  

Tämän kattauksen idea on helppo toteuttaa ja se on myös hyvin kaunis. Kangasservietti taitetaan kulmittain kolmioksi ja sen jälkeen tehdään löysä solmu. Solmuun voi sujauttaa vielä jonkun koristeen tai kuusenoksan, mutta solmu toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan näinkin.


Isoja keittiöpyyhkeitä voi käyttää vallan mainiosti perinteisten pienien neliömallisten kangasserviettien asemasta. Sen voi viikata nätisti astioiden viereen tai solmia sen yhteen kulmaan löysähkön solmun. Sen jälkeen solmun voi asetella lautaselle ja jättää loput kankaasta rennosti roikkumaan. Lisäkoristeita voi laittaa oman harkinnan mukaan.Kaikkien esittelemieni kattauksien ideana on ollut se, että olen käyttänyt niissä hyödyksi kodista tai luonnosta löytyvää materiaalia, kestävän kehityksen periaatteella. Pöydän keskelle voi laittaa kukka-asetelman tai vaikkapa kuusenoksista ja kävyistä tehdyn köynnöksen. Juhlan kruunaa oikeat palavat kynttilät, tuikkuastioissa, kynttilänjaloissa tai tarjottimella kauniisti aseteltuina.
Yksinkertaisilla asioilla ja kattauksilla saat luotua helposti juhlavan tunnelman. Jotta kenellekään ei tulisi suorituspaineita, haluan kuitenkin muistuttaa, että juhla syntyy loppujen lopuksi pienistä asioista - ja me ihmiset teemme juhlasta juhlan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti