Joulukuu on monen juhlan kuukausi. Se alkaa jo pikkujoulun vietosta, jatkuen itsenäisyyspäivään ja jouluun. Juhlakuukauden päättää tietenkin uuden vuoden juhlat. Näiden lisäksi saatetaan juhlia vielä valmistumisia, syntymäpäiviä, tupaantuliaisia, kihlajaisia, polttareita, häitä, kaste- tai nimiäisjuhlia. Joulu- ja talvikausi antaa mukavan lisän juhlien ja niiden kattauksien suunniteluun. Tässä muutamia helppoja kattausvinkkejä juhlaan...
Kattaus kruunaa juhlan
Kaunis kattaus kruunaa juhlan. Pöytäliina kuuluu juhlaan ja kauniisti taitellut lautasliinat sekä koristelu viimeistelevät kattauksen. Nykyisin on saatavana hieman paksumpia paperisia lautasliinoja, jotka sopivat mielestäni yhtä hyvin juhlaan kuin kankaisetkin. Tässä kattauksessa on käytetty pellavakankaista lautasliinaa, joka on pujotettu piparimuottiin. Keittolautasen alle on leikattu harsokankaasta pieni pyöreä liina estämään astioista aiheutuvaa kolinaa ja katelautaselle on aseteltu vielä muutama sypressin oksa.
Kattauksesta saa helposti mielenkiintoisen
Kattauksesta saa helposti mielenkiintoisen, kun yhdistää kaksi eri teemaista astiastoa. Ne voivat poiketa esim. väriltään, muodoltaan tai materiaaliltaan. Vaihtoehtoisesti astiasto voi olla eri sarjaa, mutta niiden väri on kattauksen yhdistävä tekijä. Perinteisen lautasliinan voi korvata keittiöliinalla, joka rullataan molemmista päistä "keskelle". Tämän jälkeen rullan ympärille kiinnitetään juuttinarua ja koristeeksi vaikka kaksi kanelitankoa.
Joulukoristeita voi hyödyntää luovasti koko pöydän koristelussa
Tämän kattauksen koristeluideana on ollut itsetehdyn joulukoristeen ja kangasservietin yhdistäminen. Joulukoristeita voi hyödyntää luovasti ja monipuolisesti koko pöydän koristelussa. Helminauhoilla ja erilaisilla kuusenkoristeilla saa tehtyä helposti juhlavan kattauksen. Kuvassa oleva kattaus on tehty myös hieman epäsymmetriseksi asettamalla päällimmäinen keittolautanen lautasen reunaan. Näin kattaukseen saadaan vähän jännitettä.
Lautasliinojen taitteluissa on nähtävissä trendejä
Lautasliinojen taitteluohjeita löytää netistä runsaasti ja niiden taitteluissa on nähtävissä trendejä. Nykyisin suositaan selkeitä ja jopa hieman rentoja tyylejä. Lautasliinasta voi esim. taitella ruokailuvälineille taskun. Toteutus on kaunis jo sellaisenaan, mutta sen voi koristella myös erilaisilla nauhoilla tai joulukoristeilla. Yleensä yksinkertainen on se paras ja tyylikkäin vaihtoehto; periaatteella "vähemmän on enemmän".
Lautasliinaa ei tarvitse aina erityisemmin asetella
Jos haluaa tehdä rennomman kattauksen, lautasliinaa ei tarvitse aina erityisemmin asetella tai taitella. Kuvan kattauksessa käytetty solmu-idea on helppo toteuttaa ja se on yksinkertaisuudessaan hyvin kaunis. Lautasliina taitetaan kulmittain kolmioksi ja sen jälkeen tehdään löysä solmu. Solmuun voi sujauttaa vielä jonkun koristeen tai kuusenoksan, mutta solmu toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan näinkin.
Keittiöpyyhe kankaisen lautasliinan asemasta
Isoja keittiöpyyhkeitä voi käyttää vallan mainiosti perinteisten pienien neliömallisten kankaisen lautasliinan asemasta. Sen voi viikata nätisti astioiden viereen tai solmia sen yhteen kulmaan löysähkön solmun. Sen jälkeen solmun voi asetella lautaselle ja jättää loput kankaasta rennosti roikkumaan. Lisäkoristeita voi laittaa oman harkinnan mukaan.
Yksinkertaisilla asioilla kattauksiin saa luotua helposti juhlavan tunnelman
Kaikkien esittelemieni kattauksien ideana on ollut se, että olen käyttänyt niissä hyödyksi kodista tai luonnosta löytyvää materiaalia, kestävän kehityksen periaatteella. Pöydän keskelle voi laittaa kukka-asetelman tai vaikkapa kuusenoksista ja kävyistä tehdyn köynnöksen. Juhlakattauksen kruunaa oikeat palavat kynttilät, tuikkuastioissa, kynttilänjaloissa tai tarjottimella kauniisti aseteltuina. Yksinkertaisilla asioilla kattauksiin saat luotua helposti juhlavan tunnelman.
Jotta kenellekään ei tulisi suorituspaineita, haluan kuitenkin muistuttaa, että juhla syntyy loppujen lopuksi pienistä asioista
- ja me ihmiset teemme juhlasta juhlan.
Kommentit
Lähetä kommentti